Fiksne proteze

Fiksna proteza - dečija stomatologija, zubarska ordinacija Umićević Tešić, Novi Sad, Klisa.

Ortodontski tretmani

U 21. veku postoji mnogo mogućih ortodontskih tretmana, od mobilnih do fiksnih proteza, koje mogu da budu metalne, keramičke pa čak i nevidljive. Svaka vrsta proteze ima razlog zašto se upotrebljava i važno je da pre stavljanja fiksne proteze, vas ili vaše dete pregleda stručnjak - ortodont.

Ortodonti imaju specijalizovano znanje da razmotre sve mogućnosti, zasnovane na varijablama poput godina starosti, mogućih nepravilnosti vilice, razlici u veličini zuba i još mnogo toga. Dobar ortodont zna kada treba koristiti koju vrstu proteze i radiće zajedno sa vama na tome da donesete najbolju odluku - za vaš najlepši osmeh.

Kada je pravo vreme da dete dobije fiksne proteze?

Ako vam se čini da vaše dete ima krive zube, velika je verovatnoća da će mu trebati proteza. Prvo pitanje koje postavljaju skoro svi roditelji je - koje su najbolje godine za pregled kod stomatologa - ortodonta? I da li postoje idealne godine za dobijanje aparatića za zube?

Istina je da nijedan uzrast nije najbolji i da odgovor zavisi od deteta do deteta. Preporučuje se da odvedete dete ortodontu pre nego što dobije protezu. Na taj način ortodont može da napravi plan koji će pomoći u sprečavanju budućih problema.

Problemi koje roditelji najčešće i najlakše primete su:

  • Prenatrpanost vilice zubima
  • Gusti zubi bez razmaka
  • Neujednačen ugriz
  • Zub ili zubi koji su krivi
  • Nejednak ugriz (izbačena donja ili gornja vilica)
  • Istureni zubi

Ako mislite da će vašem detetu možda biti potrebna fiksna proteza, trebalo bi da obave prvi pregled oko sedme godine. To nikako ne znači da će tada dobiti protezu, nego da će stomatolog moći da vas usmeri kojim putem treba ići i proceniti kada bi bilo najbolje da se razmišlja o ispravljanju zuba.

Većina stručnjaka se ipak slaže da su najbolje godine za dobijanje aparatića za zube ili početka drugog oblika lečenja između 8 i 14 godina, kada su glava i vilica najpogodniji za proces ispravljanja zuba.

Fiksne proteze za odrasle

Dobre vesti su da možete ispraviti zube fiksnom protezom bez obzira na godine i uzrast. Ortodontski aparati nisu samo namenjeni deci. Čak i odrasli stariji od 50 godina mogu imati koristi od lečenja kod ortodonta.

Zubi se ispravljaju brže u detinjstvu i adolescenciji, dok vilica još raste. Ali oni nastavljaju da se pomeraju kako starimo, tako da praktično ne postoji granica u godinama zbog koje fiksna proteza ne bi mogla da funkcioniše. Jedini uslovi za fiksnu protezu su relativno zdravi zubi i desni, kao i dobre navike u održavanju oralne higijene.

Ortodontski tretmani u odraslom dobu takođe mogu da pomognu kod estetskih intervencija i postavke nadoknada izgubljenih zuba - implanata, krunica, mostova, proteza i vinira.

Održavanje higijene zuba kada imate fiksnu protezu

Čišćenje zuba sa fiksnom protezom zahteva više truda i pažnje. Preporuka je da se zubi peru posle svakog obroka, a od sredstava vam je potrebna četkica sa malom glavom, ili četkica koja je posebno pravljena za fiksne proteze, interdentalna četkica odgovarajuće veličine ili konac za zube i pasta sa fluorom.

Ortodont koji postavlja fiksnu protezu će vas naučiti sve što treba da znate o higijeni zuba i posebnim merama za njeno održavanje.

Vrste proteza za ispravljanje zuba

Čišćenje zuba sa fiksnom protezom zahteva više truda i pažnje. Preporuka je da se zubi peru posle svakog obroka, a od sredstava vam je potrebna četkica sa malom glavom, ili četkica koja je posebno pravljena za fiksne proteze, interdentalna četkica odgovarajuće veličine ili konac za zube i pasta sa fluorom.

Osim klasičnih mobilnih i fiksnih proteza, postoje i opcije koje se mnogo manje vide i postaju sve popularnije i među decom i među odraslim pacijentima koji žele da ulepšaju svoj osmeh. Više o tipovima fiksnih proteza i načinima na koje se one postavljaju i održavaju, saznajte od naših stručnjaka tako što ćete zakazati konsultacije.

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.