Parodontologija

Interdentalna četkica za čišćenje zuba.

Usluge iz oblasti parodontologije:

  • Uklanjanje čvrstih i mekih naslaga i poliranje zuba
  • Peskiranje zuba (airflow)
  • Kiretaža parodontalnog džepa
  • Gingivektomija

Parodontopatija

Oboljenje potpornog aparata zuba (paradont) je najčešća bolest današnjeg čovečanstva koja tako parodontologiju čini jednom od najvažnijih delova stomatologije. Tkiva koja okružuju zub i koja mu daju potporu čine gingiva, cement zuba i alveolarna čašica u kojoj se nalazi zub i vlakna koja ga povezuju sa alveolom. Oni često mogu da obole i tada dolazi do parodontopatije.

Uzroci nastanka parodontopatije

Najčešći uzrok bolesti su meke naslage, pod nazivom “dentalni plak” u kojima žive kolonije bakterija čvrsto spojene za površinu zuba. Pojavi parodontopatije pomaže i pušenje, pored sistemskih i hroničnih bolesti, stresa, te genetike. Lokalni faktori, kao što su neadekvatne protetske nadoknade i ispuni (plombe) takođe utiču na pojavu ove bolesti.

Moderan način ishrane, koji podrazumeva upotrebu meke i kašaste hrane koja sadrži dosta šećera i masti dovodi do ubrzanog razvoja parodontopatije kod ljudi.

Redovna higijena zuba podrazumeva svakodnevno pranje zuba minimum dva puta dnevno, ne manje od dva minuta.
Čišćenje zuba koncem za zube.

Znaci parodontopatije

Parodontalni džep, najsigurniji je znak da bolujete od parodontopatije. Prisustvo zubnog kamenca, upale i krvarenja desni, neprijatan zadah, povlačenja desni, ogolićenje korenova i vrhova zuba, neki su od simptoma koji govore da je vreme za posetu stomatologu. Inače, nakog toga sledi završna fazi parodontopatije, što je nažalost, klaćenje i ispadanje zuba.

Lečenje

Parodontopatija nastupa progresivno i nije ju moguće u potpunosti zalečiti, nego pre svega, zaustaviti. Zbog toga je motivisanost pacijenta veoma bitna, kao i spremnost na dugotrajno i kompleksno lečenje. To podrazumeva značajno menjanje higijenskih navika, što se odnosi na tehniku pranja zuba, upotrebu konca, interdentalnih četkica, kao i rastvora koji se koristi za ispiranje usta. Samo na taj način eliminiše se dentalni plak i bakterije koje nosi sa sobom.

Hirurško lečenje parodontopatije

Hirurške intervencije, odnosno režanj operacija, radi se kako bi se smanjila dubina parodontalnog džepa. To podrazumeva pravljenje reza, nakon čega se odigne gingiva, deo oralne sluzokože u obliku režnja, koja se nalazi oko zuba i očisti parodontalni džep. U toku ove operacije, moguće je dodavanje veštačke kosti i membrane koja će pospešiti reparaciju tkiva parodoncijuma.

Kiretaža džepa

Jednostavna je metoda kojom se smanjuje ili potpuno eliminiše parodontalni džep. Dobro tehnički izvedena daje odlične rezultate, dok se terapijski zahvat obavlja u lokalnoj anesteziji

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.