Ortodoncija

Pregled ortodonta, specijaliste ortopedije vilica, dr Andrea Tešić.

Ortodoncija ili ortopedija vilica

Ortopedija vilica bavi se prvenstveno dinamičkim odnosom položaja vilice i zuba, odnosno, prevencijom, dijagnostikom i terapijom nepravilno postavljenih zuba i okolnih struktura. Mnogo faktora utiče na položaj zuba i vilica, pre svih treba pomenuti genetiku, ali i sve one spoljne faktore koji se mogu desiti tokom života. Zbog toga, dijagnostiku i terapiju je veoma važno postaviti na vreme. Tako se preventivno lakše utiče na pravilan razvoj. Kako genetika, spoljni i mnogi drugi faktori igraju velike uloge prilikom rasta vilice i zuba, povoljni uticaji na te procese najbolje se ostvaruju prilikom dinamike razvoja.

Funkcionalnost nam je na prvom mestu, kada težimo skladnom i pravilnom odnosu položaja vilice i zuba. Problem sa žvakanjem ili čak disanjem može doći kao posledica njihovog nepravilnog položaja. To dovodi do pojačanog trošenja zuba, težeg održavanja oralne higijene kao i do paradontoloških problema. Sa druge strane nikako ne smemo da zanemarimo estetiku, koja je podjednako važan segment ortopedije vilice.

Prva poseta ortodontu

Upravo je želja za što lepšim osmehom najčešći motiv koji mnoge dovodi u zubarsku ordinaciju. No kako bi se moguće nepravilnosti ustanovile na vreme, za odlazak na klinički pregled kod ortodonta ne treba čekati, dapače, poseta se preporučuje još u ranom uzrastu. To je najbolje vreme za organizovanje preliminarnog plana praćenja rasta zuba, menjanja mogućih loših navika, pravilnog održavanja higijene, te edukaciji o značaju zdravlja mlečnih zuba. Ukoliko je nephodno, uz dodatnu analizu studijskih modela i rendgen snimaka, moguća je i rana terapija.

Stavljanje mobilnog ortodontskog aparata za decu u stomatološkoj ordinaciji u Novom Sadu.
Fiksni ortodontski aparat i pregled u zubnoj ordinaciji na Klisi, u Novom Sadu.

Mobilni i fiksni ortodontski aparati

Ortodontski aparati koji se koriste kod nas prilikom korigovanja nepravilnosti, mogu biti mobilni ili fiksni. Nazivi otkrivaju razliku; mobilni aparati mogu da se skidaju i pacijenti to urade sami veoma lako, dok fiksne aparate postavlja i na kraju vadi isključivo ortodont. Važno je istaknuti, da ne postoje „bolji“ ili „lošiji“. Dijagnoza postavlja prioritete koje kada od njih je najbolje upotrebiti.

Mobilni ortodontski aparati

Dele se u dve grupe. Prva je aktivna, druga funkcionalna, no obe imaju važnu svrhu u stimulaciji i korekciji rasta vilica i zuba. Mobilni aparati su funkcionalniji u vreme aktivnog rasta deteta.
Tada su idealni za dovođenje vilice i zuba u povoljan odnos. Period intenzivnog rasta, kada su još prisutni mlečni zubi, pomoću mobilnih proteza možemo lako da usmerimo vilicu i zube na pravilan razvoj. Nepravinosti se tako neretko mogu korigovati bez nošenja fiksnih aparata kasnije. Neophodno ih je nositi 14 sati dnevno, zbog čega je dobra motivisanost deteta i roditelja nužna.

U tome im može pomoći interesantan izgled koji mogu imati, što dodatno utiče na zainteresovanost mališana da ih nose.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni aparati na zubima su podešeni 24 sata dnevno, što im daje prednost neprekidnog delovanja. Oni omogućavaju punu kontrolu terapeuta u toku tretmana, poput dužine trajanja same terapije. Četiri su osnovna tipa fiksnih proteza i jedine razlike među njima su u izgledu, udobnosti, vremenu između kontrola i samoj vidljivosti. Sve četiri vrste proteza, jednako su dobre u svojoj primarnoj ulozi, nameštanju zuba u idealan položaj.

Fiksnu protezu čine tri dela:

  • bravice - koje se lepe na zube
  • lukovi - koji pomeraju zube jer ovi teže da se vrate u svoj prvobitan položaj
  • gumice - one su spona između lukova i bravica, sem kod samoligirajućih proteza gde nisu potrebne. Mogu biti raznih boja

Četiri osnovna tipa fiksnih proteza su:

  • Proteze sa metalnim bravicama - ubedljivo najpopularnije proteze na tržištu. Većina pacijenata, tačnije gotovo tri četvrtine, odlučuje se baš za njih. Upravo se na ove proteze najčešće misli kada pričamo o fiksnim aparatima. Manje su podložne oštećenjima i izrađuju se od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.
  • Keramičke bravice - napravljene su od cirkonijum oksida ili monokristal i polikristal aluminijuma. Karakteristične su po estetici, veoma lepom izgledu koji je otporan na promenu boja. Skuplje su od metalnih bravica.
  • Plastične bravice - izrađuju se od polikarbonata, što za posledicu nekada ima problem sa prebojavanjem, odnosno promenom boje proteze.
  • Samoligirajuće bravice - sadrže klapnu umesto gumice kao vezu između bravice i luka. To dovodi do toga da je trenje i gubitak sile manji nego kod klasičnih bravica. Lakše je i održavanje oralne higijene, dok su i kontrole stomatologa ređe. Obično su malo skuplje od klasičnih proteza.

Postavljanje fiksnog aparata

Nakon postavljanja fiksnog aparata, koje je potpuno bezbolno, ortodont svakom pacijentu koncizno objasni način održavanja oralne higijene. Posavetuje ih i šta je najbolje od namirnica u narednom periodu izbegavati.

Završetak nošenja fiksnog aparata

Nakon što ortodont izvadi fiksnu protezu, potrebno je još neko vreme nositi retejner koji dovodi do konačnih i savršenih rezultata.

Tinejdžerka nosi fiksnu protezu sa metalnim bravicama.
Mobilne proteze za decu u različitim bojama.

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.