Oralna hirurgija

Vađenje zuba u zubnoj ordinaciji u Novom Sadu.

Usluge iz oblasti oralne hirurgije:

 • Ekstrakcija zuba – rutinski
 • Ekstrakcija zuba – komplikovano (sa separacijom)
 • Hiruška ekstrakcija
 • Incizija i drenaža
 • Režanj operacija

Vađenje zuba

Kada ne postoji način da zub izlečimo i kada su svi pokušaji za njegovo očuvanje iscrpljeni, na red nažalost dolazi vađenje. Stanje samog zuba određuje i način na koji će se to učiniti, zbog čega je prvo potrebno uraditi klinički pregled kao i analizu rendgenskog snimka. Pre same intervencije, ali i nakon nje, neretko je neophodno po savetu stomatologa uzimati antibiotik.

Kada zub više nema potporu, odnosno kada je raskliman (parodontopatičan), vadi se napolje bez većih problema. U situacijama kada je krunica zuba destruisana ispod nivoa desni, takav zub često se uklanja hirurškim putem.

Svaki zub je anatomski različit

Neki zubi imaju tri ili četiri korena i svaki je anatomski različit. Prilikom vađenja takvog zuba, kako bi se načinila što manja destrukcija okolnog tkiva, neophodno je razdvojiti svaki koren i pojedinačno ga izvaditi. Na taj način i rane brže zarastaju.

Određeni zubi nekada moraju napolje i prilikom ugradnje mosta ili proteze, kao i u sklopu ortodontske terapije - nakon detaljne analize i napravljenog plana lečenja.

Rentgenski snimak umnjaka.
Klešta za vađenje zuba i izvađeni zub.

Vađenje umnjaka

Umnjaci su, kako se veruje, zaostavština naših predaka kojima su zbog tadašnje nekuvane i teške za žvakanje ishrane bili mnogo bitniji nego nama, ali daleko od toga da nam danas nisu potrebni. Ono što ih karakteriše je položaj u vilici, često su „zarobljeni“ i “nevidljivi”, a nekada uzrokuju i jake bolove. Obično zbog upale okolnog tkiva usled otežanog nicanja, jer za njih često nema prostora u vilici.

Iako izrastaju poslednji, u proseku između 18 i 25 godine, jedna od najčešćih oralno hirurških intervencija je upravo njihovo vađenje.

Vađenje zuba zbog bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije još jedan su od razloga za vađenje zuba. Postojanje ciste (granulom) u predelu korena zuba koja se ne može sanirati lečenjem njegovog kanala, nažalost dovodi do konačnog scenarija, vađenja.

Moguća je i apikotomija, metoda kojom se spašava zub. Uklanjanja se bakterijska infekcija zajedno sa delom vrha korena zuba uz lečenje kanala.

Kako da se ponašate u danima nakon vađenja zuba

Stomatolog može najbolje da objasni na koji način pacijent treba da se ponaša nakon što mu je uklonjen zub. Najčešći saveti su:

 • odmah nakon vađenja zuba potrebno je da čvrsto držite stisnutu gazu u ustima, nakon 15 minuta, uklanja se iz usta.
 • mućkanje usta, ispiranje, dodirivanja rane jezikom, stavljanje bilo kakvih lekovitih supstanci u zub, navike su koje treba izbegavati
 • nije preporučljivo konzumiranti mekšu, prohlađenu hranu i napitke
 • kako bi se na rani formirao krvni ugrušak, koji će ju zatvoriti, dva dana nakon vađenja ne bi trebalo ispirati usta.
 • ako se jave bolovi savetuje se terapija analgeticima poput Brufena, Paracetamola, Nimulida, ali nikako Aspirina, Andola, Midola i sličnih, ti lekovi uzrokuju produženo krvarenje
 • ozbiljnije hirurške intervencije mogu dovesti do pojave otoka, potrebno je ranu hladiti spolja kako bi on smanjio

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.