Estetska stomatologija

Izbeljivanje zuba u zubarskoj ordinaciji mićević Tešić.

Izbeljivanje zuba

Ako ste zadovoljni oblikom ali ne i bojom zuba, izbeljivanje je idealan način kako da dođete do savršenog osmeha.

Bitno je da pre toga zubi budu čisti, da se ukone sa njih sve čvrste i meke naslage. Potrebno je i eliminisanje karijesa, te zamena napuklih plombi. Kako se plombe i krunice ne mogu izbeliti, jer su veštački materijali, nakon nekoliko dana od tretmana izbeljivanja potrebno je staviti nove, koje će biti u skladu sa nijanosom novog osmeha.

Načini izbeljivanja zuba

U kućnim uslovima zubi se najčešće izbeljuju pomoću silikonskih udlaga, providnih folija (tray-eva). Oni se izrađuju posebno, nakon uzimanja otiska zuba gornje i donje vilice pacijenta. Potrebno je da se gel (na bazi karbamid – peroksida) nanosi svakodnevno, obično noću pre spavanja ili tokom dana. Zubi se na ovaj način izbeljuju postepeno, ali su konačni rezultati odlični. Tretman traje u zavisnosti koju nijansu želimo postići, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće od 10 do 14 dana.

U ambulantnim uslovima, u stomatološkoj ordinaciji, tretman izbeljivanja traje oko sat vremena. Nanosi se gel koji se potom aktivira prosvetlavanjem lampom.

Fotografija izbeljenih zuba.
Dr Andrea Tešić sa zadovoljnim pacijentom.

Bez obzira koju metodu izabrali, važno je da nakon zavšenog tretmana izbeljivanja, pacijenti izbegavaju obojene napitke poput kafe, crvenog vina, čajeva i gaziranih pića. Kada je u pitanju hrana potrebno je izbegavati kupine, borovnice i ostalo bobičasto voće. Suzdržavanje treba da traje dve nedelje nakon tretmana, ali i tokom čitavog procesa izbeljivanja u kućnim uslovima.
Stuktura zuba na kraju će da odredi rezultate izbeljivanja. Ipak u konačnom efektu pomoći će ili ne, neke životne navike, tako konzumiranje duvana sugurno umanjuje krajnji rezultat izbeljivanja.
Mrtvi zubi, “izvađenog živca”, umeju da promene boju, ipak stomatolog nanošenjem gela za izbeljivanje unutar samog zuba u tretmanu koji se ponavlja nekoliko puta, može da izbeli i takav zub.

Promena boje i oblika zuba

U dogovoru sa stomatologom moguće je promeniti oblik i veličinu zuba ukoliko je pacijent nezavodoljan njihovim izgledom. Postoji nekoliko načina da se to promeni, izdvajamo dva.

  • Kompozitne fasete - jesu najmanje invazivan način. Materijal kojim se izrađuju, kompozit, koristi se za postavljanje klasičnih „belih“ plombi.
  • Keramičke fasete (ljuskice) - nadoknade su koje se izrađuju tako da se prvo uklone minimalne količine zubne supstance, nakon čega se uz pomoć otiska izrađuju fasete. One se vezuju odgovarajućim cementom za prednju površinu zuba. Čitav tretman traje nekoliko dana.

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.