Dečija stomatologija

Devojčica na redovnom pregledu kod zubara.

Mlečni zubi i redovna higijena zuba

Dobri mlečni zubi i još bolje navike njihovog održavanja, izuzetno su važni za kasnije zdravlje stalnih zuba koji treba da nam ostanu do kraja života. Oni utiču i na pravilan razvoj usta, vilica ali i govora. Dečija stomatologija, sem što proučava i prati razvoj zuba kod dece, ima i preventivnu svrhu u kojoj je veoma bitno da mališani ne razviju strah od zubara.

Prva poseta stomatologu

Dolazak na prvi pregled kod zubara veoma je bitan dan za zdravlje svakog deteta, jer to je trenutak kada se uspostavlja kontakt sa stomatologom i razvija poverenje. Osećaj koji će dete tada da stvori često će da ga prati i u kasnijim godinama. Stomatolozi su tako posebno obazrivi prema svojim najmlađim pacijentima, trude se da budu i dobri psiholozi koji će na što lakši način da zadobiju njihovo poverenje. Već sa pojavom prvih zuba pravo je vreme da dete upozna svog porodičnog stomatologa. Kao profesionalac, zubar će vešto ući u komunikaciju i zbližavanje sa detetom. No, potrebna je i pomoć roditelja te njihovo aktivno učešće, kako bi se rešile sve eventualne prepreke.

Vađenje mlečnog zuba.
Dvogodišnja devojčica pere zube - dobre navike njihovog održavanja izuzetno su važni za kasnije zdravlje stalnih zuba.

Usluge

  • Preventivni pregledi - prva poseta treba da znači i prvo radosno iskustvo za mališane. Stomatolog će u okviru ovog pregleda dati roditeljima savete i uputstva kako da pravilno održavaju higijenu usta i zuba deteta.
  • Zalivanje fisura - nanošenje premaza sa dodatkom floura na griznim površinama, veoma je efikasna procedura prevencije karijesa na bočnim zubima. Maže se na mestima na kojima je najveća verovatnoća da nastane karijes. Flor koji se nalazi na zubima odoleva napadima bakterija i sprečava karijes.
  • Fluorizacija zuba - lokalna je primena preparata fluora koji štiti zube. Upotrebljava se u vidu gelova, rastvora i lakova. Traje nekoliko minuta i potpuno je bezbolna.
  • Lečenje i vađenje zuba - tanka gleđ mlečnih zuba glavni je razlog što se karijes na njima veoma lako stvara. Zbog toga je bitno da se već prvom pojavom karijesa na zubima mališana on odmah otkloni. Ako se to ne učini, loš ishod biće kariozni zub. On lako može za posledicu da ima ozbiljnu infekciju koja često rezultira vađenjem zuba. Ako već do toga dođe, za vađenje se upotrebljava „čuvar prostora“, alat koji čuva da se susedni zubi ne pomere.
  • Edukacije o pravilnoj oralnoj higijeni - kod održavanja zdravlja zuba edukacija je najbitniji deo. Prvo što će vas stomatolog posavetovati jeste izbor četkice za pranje zuba. Kako bi očuvali desni od iritacije, četkica bi trebalo da je manjeg obima i mekana. Zube je potrebno prati više puta dnevno, a nikako se ne bi smelo preskakati pred spavanje.

Copyright 2022 Sva prava zadržana. Ordinacija "Umićević-Tešić" | By Lava NET

Neovlašćeno kopiranje, preuzimanje i korišćenje sadržaja sa sajta sankcioniše se u skladu sa Zakonom.